Miras Avcıları Yola Çıkıyor!

“Miras Avcıları” Yola Çıkıyor

Uluslararası Genç Derneği gençlere yepyeni bir çağrıda bulunuyor. Tarih ve kültür şuurumuzu diri tutmak adına çantalarımızı bir kez daha hazırlıyor, heyecanımızı da yanımıza alıp navigasyonumuza “Anadolu” yazıyor ve sefere çıkıyoruz.
18-29 yaş aralığında 40 Genç Gönüllümüz ile Üsküdar’dan yola çıkacak otobüsümüz, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan yedi (7) alanı ziyaret edecek. “Miras Avcıları” adını verdiğimiz projemiz; yol, yol üstü, yer altı ve yer üstü olmak suretiyle dört temel parçadan oluşacak.
Genç Gönüllüler sefer boyunca; yaşayan insan hazinelerini, yer altındaki tarihe mâl olmuş kıymetli isimleri ve yol üzerindeki görülmeye değer birçok yeri ziyaret ederek Anadolu’yu etraflıca tanımış olacak. Katılımcılar 19-28 Ağustos tarihleri arasındaki 10 günlük yolculuk süresince 4000 km’yi aşkın yol kat edecekler.
Proje kapsamında çizdiğimiz rotada; Safranbolu, Çorum/ Hattuşa, Nevşehir/ Göreme Milli Parkı, Diyarbakır/ Hevsel Bahçeleri, Şanlıurfa/ Göbeklitepe, Adıyaman/ Nemrut Dağı ve Konya/ Çatalhöyük miras alanları yer alıyor. Projemizin ana rotasını oluşturan bu yerler dışında; Bolu, Yozgat, Kayseri, Sivas, Gaziantep, Adana, Elazığ, Hatay ve Ankara da ziyaret planladığımız iller arasında yer alıyor.
Katılımcılar bu proje sayesinde kültür mirasımızın en kıymetli parçalarını tanıyacak, sıkı dostluklar edinecek ve belki de en önemlisi, üzerinde yaşamaktan kıvanç duyduğumuz bu güzel coğrafyayı karış karış keşfetme fırsatı yakalayacak. Ne derler bilirsiniz, “Gidemediğin yer senin değildir.”
Proje Süreci
“Miras Avcıları” projesine dâhil olmak isteyen gönüllüler ilk olarak internet sitemiz üzerinden (gencdernegi.org) belirtilen şartlar doğrultusunda formu doldurarak başvurularını gerçekleştirecekler.
Başvurular komisyon tarafından değerlendirilmeye tabi tutulacak. Değerlendirme neticesinde belirlenen isimler resmi sitelerimiz üzerinden ilan edilecek ve projeye katılmaya hak kazanan 40 genç yolculuk hazırlıklarına başlayacak.
Hazırlık sürecinde katılımcılardan, bir yandan çantalarını hazırlarken bir yandan da gidecekleri şehir ve tarihi alanlara dair bilgi ve görgülerini artırarak seyahate hazır hale gelmeleri bekleniyor.
Projenin 19 Ağustos 2019 Pazartesi ile 28 Ağustos Çarşamba günleri arasında uygulanacağı öngörülmektedir.
Projeye başvurmak isteyen adayların http://basvuru.gencdernegi.org/yonetim/app/form?id=64 bağlantısına tıklayarak formu doldurmaları gerekmektedir.
Aranan Kriterler Neler?
Başvurular esnasında, projenin kapsamı ve önceki faaliyetlerde edinilen tecrübeleri göz önünde bulundurarak çeşitli kriterler belirledik. Bu projede aradığımız kriterler şu şekildedir:
1. Erkek olmak.
2. 18 yaşından büyük olmak.
3. Ortalama olarak 5-6 saati bulan otobüs yolculuklarına dayanacak bünyeye sahip olmak.
4. Ekip çalışmasına yatkın olmak.
5. Yolculuk şartlarına engel teşkil edecek kronik ve alerjik bir rahatsızlığa sahip olmamak.
6. Rapor yazabilecek ve günlük tutabilecek düzeyde yazı kabiliyetine sahip olmak.
7. Proje katılımı için belirlenen yaklaşık 400 TL tutarındaki yol ücretini karşılayabilecek ekonomik güce sahip olmak. (Yol ücretini azaltmak için yürütülen çalışmalar devam etmektedir.)
Projeyle Alakalı Önemli Notlar:
1. Projenin başlangıç tarihine kadar iptal olması veya farklı bir tarihe ertelenmesi durumu söz konusudur. Programlarını planlayan gönüllüler bu durumu dikkate almalıdırlar.
2. Değerlendirme neticesinde projeye katılımı uygun görülen gönüllü, herhangi bir sebeple projeyi maddi zarara uğratırsa (bilet iptalleri, konaklama masrafı gibi), oluşan zarar kendisinden tazmin edilir.
3. Uluslararası Genç Derneği rotada değişiklik yapabilir. Bu durumu başvurucu ve katılımcıların  dikkate alması gerekir.
4. Projenin icra edilememesinden doğacak hiçbir zarar Uluslararası Genç Derneği sorumluluğu altında değildir.